Oferta

Odmiany żurawiny


Ben Lear
  • Odmiana wyselekcjonowana w 1900 roku w stanie Wisconsin, USA.
  • Odmiana o pokroju płożącym, rosnąca powoli, wytwarzająca długie pędy rozłogowe, długości nawet do 180 cm.
  • Kwitnie późną wiosną. Kwiaty jasnoróżowe.
  • Mięsiste, ciemnoczerwone jagody o lekko wydłużonym kształcie. Zawierają dużą ilość witaminy C i przeciwutleniaczy.
  • Owoce dojrzewają pod koniec września, okres zbiorów trwa około miesiąca.
  • Wymaga kwaśnej gleby. Preferuje podłoża próchniczne i przepuszczale. Stanowisko słoneczne.
  • Odmiana ta jest ceniona ze względów spożywczych (nadaje się na przetwory), jak i dla dekoracyjnych (tworzy gęsty kobierzec). Owoce stosowane są także w ziołolecznictwie. Owoce stosowane na susz, ale też na soki i inne przetwory.
  • Konieczne jest okrywanie na zimę.
dostępne: w multiplatach M-90 !!! do wyczerpania zapasów

Early Black
  • Wczesna odmiana żurawiny wielkoowocowej.
  • Wieloletnia, zimozielona krzewina, dorasta do 0,1-0,2 m wysokości, pokrój płożący. Odmiana ta bardzo szybko rośnie, tworząc silne, bardzo licznie owocujące pędy.
  • Ma cienkie, płożące się pędy osiągające do 120 cm długości.
  • Liście zimozielone, drobne, jasnozielone.
  • Kwitnie VI-VII.
  • Owoce średniej wielkości, kształt gruszkowaty, mają około 1,5 cm średnicy i 1,7 cm długości, masa owocu ok. 0,7-0,9 g, pomarańczowoczerwone z ciemnoczerwonym rumieńcem (prawie czarnym u owoców bardzo dojrzałych), skórka błyszcząca, miąższ zwarty. Owoce żurawiny są zbyt kwaśne i cierpkie, aby jeść je na surowo. Świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory.
  • Owocuje od IX do X. Szypułki owocowe są krótkie i delikatne, co ułatwia zbiór.
  • Stanowisko półcieniste i słoneczne. Preferuje wilgotne, próchniczne i kwaśne gleby (pH=3,2-4,5).
  • Podczas upałów należy zadbać by roślina nie wyschła.
  • Rzadko jest atakowana przez szkodniki i choroby.
  • Strefa 5a.
dostępne: w multiplatach M-90 !!! do wyczerpania zapasów

Howes
  • Odmiana wyselekcjonowana przez Eliasa Howesa w 1843 r.
  • Krzewinka szybko rośnie, tworzy długie, grube, płożące pędy.
  • Liście duże, ciemnozielone.
  • Jagody średniej wielkości (1,8 cm długości, 1,6 cm średnicy). Masa jagody: 0,9-1,2 g. Skórka błyszcząca, czerwona, a miąższ jędrny. Owoce zawierają najwięcej pektyn, w stosunku do innych odmian żurawiny.
  • Owoce dojrzewają w październiku, dobrze się przechowują (nabierają ładnej barwy, nawet w podczas przechowywania). Szypułki owoców są delikatne i krótkie, co ułatwia zbiór.
  • Odmiana plenna. Wytwarza więcej pędów owoconośnych niż rozłogowych.
  • Polecana do ogrodów przydomowych.
dostępne: w multiplatach M-90 !!! do wyczerpania zapasów

Mc Farlin
  • Odmiana odnaleziona przez T.H. McFarlina w 1874 r. i nazwana jego nazwiskiem.
  • Krzewy tej odmiany rosną wolno, tworząc zwarte pędy z krótkimi pędami owoconośnymi.
  • Liście średniej wielkości, jasnozielone.
  • Owoce duże (2,7 cm długości, 2,4 cm średnicy i masie 1,4-1,9 g) wydłużone i dość nieregularne. Skórka ciemnoczerwona, błyszcząca, z silnym nalotem woskowym. Miąższ kruchy i zwarty, dobrej jakości przetwórczej.
  • Owoce dojrzewają w drugiej połowie października.
  • Odmiana odporna na choroby.
dostępne: w multiplatach M-90 !!! do wyczerpania zapasów

Pilgrim
  • Krzyżówka odmian 'Prolific' x 'McFarlin' otrzymana przez H.B. Baina w 1930 r.
  • Silnie rosnąca krzewinka. Dorasta do 10-15 cm wysokości, ale pędy osiągają nawet do 1,8 m długości.
  • Liście średniej wielkości, skórzaste, ciemnozielone, zimotrwałe.
  • Kwiaty zawiązują się w VII-VIII, ale zakwitają dopiero w VI następnego roku.
  • Owoce owalne, duże (1,9 cm długości, 1,6 cm średnicy oraz masie 1,4-1,6 g), kwaskowate w smaku, bardzo aromatyczne. Skórka purpurowoczerwona z żółtym odcieniem przy szypułce, pokryta woskowym nalotem. Nie nadają się do spożycia na surowo, natomiast są doskonałe na wszelkiego rodzaju przetwory: na soki, dżemy i susz.
  • Odmiana bardzo plenna. Owoce dojrzewają w październiku, dobrze się przechowują.
  • Preferuje gleby kwaśne i stale wilgotne (gdyż korzenią się płytko - do 25 cm), najlepiej udaje się na glebach torfowych i próchniczych.
  • Owce zawierają wiele cennych witamin, kwasów organicznych oraz związków takich jak: antocyjany, karotenoidy, garbniki, pektyny i polifenole,dlatego wykazują działanie lecznicze i wzmacniające organizm człowieka.
  • W Polskich warunkach klimatycznych zimuje dość dobrze.
dostępne: w multiplatach M-90 !!! do wyczerpania zapasów

Stevens
  • Krzyżówka odmian 'Potter' i 'McFarlin'.
  • Wzrost silny, pokrój płożący.
  • Pędy dorastają do około 180 cm długości, płożą się i ukorzeniają.
  • Liście owalne, błyszczące, zimozielone. W okresie jesiennym liście ciemnieją, nabierając brunatnobrązowej barwy.
  • Kwiaty pojedyncze, różowe, pojawiają się na początku VI.
  • Owoce są duże (1,3 g), eliptyczne (długości 2,2 cm i średnicy 1,4 cm), intensywnie czerwone, barwa skórki przechodzi w prawie czarną, miąższ twardy. Dobrze się przechowują.
  • Bardzo plenna odmiana. Owoce dojrzewają w końcu września.
  • Stanowisko słoneczne, półcieniste. Gleba piaszczysta, przeciętna - ogrodowa, próchniczna, stale wilgotna.
  • Odporna na choroby i szkodniki.
  • Dobrze znosi niskie temperatury.
dostępne: w multiplatach M-90 !!! do wyczerpania zapasów

Data ostatniej aktualizacji: 2017-04-24

Do góry
O nas  |  Oferta  |  Dostępność  |  Porady  |  Zamówienia  |  Aktualności  |  Galeria  |  Kontakt  |  Linki  |  Mapa strony  |  Polityka Cookies

Copyright © 2013 - in-vitro.pl