Dereń jadalny

Cornus mas L.

Dereń jadalny (Cornus mas L.) z rodziny dereniowatych (Cornaceae) to krzew (czasem niskie drzewo), dorastający zwykle do 3-8 m wysokości. Jest rośliną łatwą w uprawie i z powodzeniem może być uprawiana, zarówno na plantacjach towarowych, jak i przez amatorów w ogrodach przydomowych. Preferuje stanowisko słoneczne, ale równie dobrze rośnie w półcieniu. Nie ma szczególnych wymagań względem podłoża. Toleruje suszę i zanieczyszczone powietrze. Jest w pełni mrozoodporny. Owoce to duże, owalne lub kuliste (w zależności od odmiany) zwisające na szypułkach pestkowce, najczęściej w odcieniach czerwieni, choć występują tez odmiany o np. żółtych owocach. Dojrzewają od końca lata do jesieni. Początkowo o cierpkim smaku, w miarę dojrzewania stają się słodkie. Zawierają polifenole, taniny, kwasy organiczne i antocyjany, a także dużo witamin, są bogatym źródłem wit. C. Można je spożywać w stanie surowym lub przetworzonym (doskonale nadają się na soki, dżemy oraz nalewki).

Odmiany