Goji tybetańskie, Kolcowój tybetański

Lycium tibeticum
  • Nasiona, z których wyrósł  nasz krzew zostały przywiezione z Tybetu blisko 30 lat temu. Z wielu siewek wybrano jeden klon, z powodu słodkich, przyjemnych w smaku owoców. Nasze krzewy rozmnożone in vitro oczywiście mają słodki smak, jak owoce krzewu matecznego.
  • Krzew mocno rozgałęziony, o gęstych, przewisających pędach, dorastający do 2-3 m wysokości. Początkowo krzew wymaga prowadzenia przy podporze (słupku, paliku) – wieloletni krzew, gdy pędy zgrubną już nie wymaga podpór.  Pędy są liczne, porośnięte podłużnymi, matowymi liśćmi. Liście lancetowate, szarozielone, grube.
  • Kwiaty na długich, szypułkach pojedynczo lub po kilka w kątach liści, fioletowe. Kwitnie od czerwca do sierpnia.
  • Owoce, jajowate jagody, długości 1-2 cm, pomarańczowoczerwone, dojrzewające od sierpnia aż do przymrozków.  Słodkie, tylko gdy w pełni dojrzałe. Owoce można pozostawić na krzewie, zasychają jak rodzynki. W przeciwieństwie do Lycium barbatum (L. chinense) – ten gatunek (podgatunek) ma owoce smaczne, słodkie z lekkim posmakiem goryczki. Owocuje na pędach jednorocznych. Szybko wchodzi w okres kwitnienia i owocowania. Owoce są niskokaloryczne, ponadto zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Polecane do spożycia na surowo oraz w formie suszonej.
  • Stanowisko słoneczne lub półcieniste.
  • Bardzo odporna na suszę.
  • Pochodzenie wskazuje na dużą mrozoodporność. Najstarsze znane nam wieloletnie okazy rosną z powodzeniem na Słowacji.