Rodzaj:Morwa

Morwa czarna

(Morus nigra)

W produkcji:

w multiplatach M-60
w doniczkach P9
  • Zazwyczaj sadzona jako drzewo ozdobne, ale ma również jadalne owoce.
  • Drzewo o rozłożystej, gęstej, kulistej koronie. Kora brązowa i szorstka. Liście owalne, ostro zakończone, brzegiem grubo piłkowane, dość silnie owłosione, blaszka liściowa nigdy nie jest klapowana. Liście ułożone są skrętolegle na pędach.
  • Kwiaty niepozorne, rozdzielnopłciowe, ale występujące na tym samym drzewie (roślina jednopienna). Kwiaty męskie zebrane w jasnożółtych kotkach, kwiaty żeńskie główkowate wzniesione, z 2 słupkami. Mało dekoracyjne.
  • Owoce morwy czarnej są jadalne. Podobne do owocu jeżyny, kuliste lub owalne, czarne, długości do 2,5 cm. Są bardzo soczyste, o słodko-kwaśnym smaku, wykorzystywane do wyrobu marmolady, syropów i alkoholi. Jagody morwy czarnej zawierają witaminę A, B1, B2, C oraz barwnik, który wykorzystuje się do barwienia przetworów.
  • Zazwyczaj sadzona jest w parkach i przy drogach jako roślina ozdobna. Jej owłosione liście mniej smakują gąsienicom jedwabnika morwowego niż liście morwy białej.
  • Jest bardziej wrażliwa na mróz niż morwa biała, nadaje się do uprawy w strefach 6-10.