W produkcji:

w multiplatach M-90
w doniczkach P9
  • Odmiana powstała w FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademii.
  • Krzew wyprostowany, kolumnowy, o średniej sile wzrostu.
  • Owoce są duże (średnia waga 1,60 g), jagody wrzecionowatego kształtu, regularne, fioletowo-niebieskie z mocnym nalotem woskowym. Owoce dobrej jakości, dość twarde, skórka mocna. Blizna poszypułkowa sucha. Smak słodki, lekko cierpki, bardzo przyjemny, z odrobiną gorzkiego posmaku.
  • Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej. Maksymalny wynik otrzymany w tych badaniach dla tej odmiany wynosił 15,0°Bx (Brix).
  • Według obserwacji prowadzonych na naszej plantacji w Muniakowicach (Małopolska) okres dojrzewania owoców przypada, w zależności od przebiegu pogody, na drugi/trzeci tydzień czerwca.
  • Odmiana plenna. Łatwy zbiór. Owoce nie opadają.
  • Przydatna do zbioru mechanicznego, dobrze znoszą transport.
  • Posiadamy licencję na rozmnażanie tej odmiany udzieloną przez FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademii.