• Najnowsza odmiana kanadyjska – University of Saskatchewan, pochodząca od rosyjskiej odmiany ‘Solovey’ i japońskiej odmiany ‘MT46.55’. Udostępniona producentom w 2012 roku. Odmiana polecana na plantacje towarowe.
  • Krzew: wys. 180 cm, szer. 120 cm, gęsty i zwarty, o pokroju wyprostowanym.
  • Owoc: średnia masa 1,9 g (max 2,1 g), kształt wydłużony, owalny. Smak słodki. Owoce łatwo zauważalne na krzewie, łatwe do zbioru.
  • Według obserwacji prowadzonych na naszej plantacji w Muniakowicach (Małopolska) okres dojrzewania owoców przypada, w zależności od przebiegu pogody, na czwarty tydzień czerwca, początek lipca.
  • Zbiór mechaniczny i ręczny. Owoce nie osypują się.
  • Średni plon z krzewu: 5 kg (max 6 kg). Średni plon z hektara: 16,5 t/ha (max 19,8 t/ha).
  • Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej. 
  • W celu uzyskania obfitego plonowania poleca się sadzić kilka różnych odmian obok siebie (aby umożliwić zapylanie krzyżowe). Poleca się odmiany: ‘Indigo Gem’, ‘Tundra’, ‘Borealis’, ‘Honeybee’.