- Silny wzrost. Osiąga 4-5 m wysokości. Ma gęsty, regularny pokrój.
- Liście są duże, lekko wydłużone, ząbkowane na brzegach. Jesienią efektownie przebarwiają się na żółto.
- Orzechy są średnio duże lub duże, o zmiennym kształcie. Najczęściej orzech jest odwrotnie jajowaty, kanciasty i spłaszczony. Jądro jest soczyste, smaczne i aromatyczne. Wartościowy owoc deserowy – do bezpośredniego spożycia.
- Dojrzewa w pierwszej połowie września. Owocuje bardzo obficie. Z jednego krzewu można uzyskać do 5,5 kg orzechów.
- Cenna ze względu na wczesne i obfite plonowanie.
- Nadaje się zarówno do uprawy amatorskiej, jak i profesjonalnej.
- Optymalna rozstawa to 5×4 m lub 6×3 m.
- Jest dobrym zapylaczem dla wielu innych odmian. Jednocześnie warto w jego sąsiedztwie uprawiać odmiany zapylające, np. ‘Olbrzymi z Halle’. To dodatkowo poprawia plonowanie.
- Wyróżnia się dobrą mrozoodpornością.