- Jedna z najstarszych odmian czarnej maliny, ciągle sadzona na dużą skalę.
- Wyprostowany krzew o zwartej budowie. Wytwarza kilka do kilkunastu silnych, rozgałęzionych pędów (ok. 2-4 m długości), o brawie sinoszarej pokrytych haczykowatymi kolcami. Najlepiej uprawiać przy podporach. W niewielkim stopniu wytwarza odrosty korzeniowe, lecz nierozrastające się.
- Owocuje na pędach dwuletnich.
- Owoce kruche, jędrne, duże, kuliste, o barwie zbliżonej do czarnej z szarym nalotem, omszone, dobrej jakości, łatwe do zbioru, nie puszczają soku przy zrywaniu. W smaku aromatyczne, słodkie i soczyste. Polecane do spożywania na świeżo, do dekoracji ciast, do przetwórstwa (na dżemy, marmolady, soki, galaretki i do mrożenia).
- Owoce dojrzewają na początku lipca. Zbiory trwają 2-3 tygodnie.
- Odmiana wytrzymała na mróz, odporna na szkodniki i większość chorób.