• Krzyżówka odmian ‘Prolific’ x ‘McFarlin’ otrzymana przez H.B. Baina w 1930 r.
  • Silnie rosnąca krzewinka. Dorasta do 10-15 cm wysokości, ale pędy osiągają nawet do 1,8 m długości.
  • Liście średniej wielkości, skórzaste, ciemnozielone, zimotrwałe.
  • Kwiaty zawiązują się w VII-VIII, ale zakwitają dopiero w VI następnego roku.
  • Owoce owalne, duże (1,9 cm długości, 1,6 cm średnicy oraz masie 1,4-1,6 g), kwaskowate w smaku, bardzo aromatyczne. Skórka purpurowoczerwona z żółtym odcieniem przy szypułce, pokryta woskowym nalotem. Nie nadają się do spożycia na surowo, natomiast są doskonałe na wszelkiego rodzaju przetwory: na soki, dżemy i susz.
  • Odmiana bardzo plenna.
  • Owoce dojrzewają w październiku, dobrze się przechowują.
  • Owce zawierają wiele cennych witamin, kwasów organicznych oraz związków takich jak: antocyjany, karotenoidy, garbniki, pektyny i polifenole,dlatego wykazują działanie lecznicze i wzmacniające organizm człowieka.
  • Preferuje gleby kwaśne i stale wilgotne (gdyż korzenią się płytko – do 25 cm), najlepiej udaje się na glebach torfowych i próchniczych.
  • W Polskich warunkach klimatycznych zimuje dość dobrze.