- Mieszaniec słowackiego pochodzenia.
- Krzew dorastający do 1,3-1,4 m wysokości i podobnej szerokości. Pokrój szeroki, rozłożysty, rozkrzewiony.
- Pędy wzniesione prosto lub łukowato wygięte, silnie rozgałęzione, pokryte kolcami.
- Liście błyszczące, zielone, na jesień bardzo dekoracyjne – przebarwiają się na żółto.
- Kwiaty ciemnoróżowe, półpełne, o średnicy od 5-10 cm, mocno i przyjemnie pachnące, miododajne. Płatki kwiatów jadalne, wykorzystywane do tworzenia dżemów i marmolad.
- Charakteryzuje się długą porą kwitnienia i powtarzaniem kwitnienia, dzięki czemu kwiaty pojawiają się od maja aż do jesieni.
- Jadalne, kuliste owoce o średnicy ok. 2 cm, początkowo są jasnozielone, później pomarańczowe, a dojrzałe czerwone. Utrzymują się na krzewie do późnej jesieni. Owoce są bogate w witaminę C, nadają się na konfitury, herbaty, wina i nalewki.
- Wymaga zapylenia krzyżowego.
- Roślina odporna na choroby, szkodniki (przędziorka) i zanieczyszczenia.
- Polecana na cierniste żywopłoty i do obsadzenia skarp.
- Mrozoodporna.