• Węgierska odmiana otrzymana przez dr. Laszlo Kollanyi w Instytucie Ogrodniczym w Fertód.
  • Owocuje na pędach dwuletnich.
  • Odmiana średnio późna. Bardzo żywotna odmiana o silnym wigorze.
  • Pędy silne, wzniesione, tylko na końcach łukowato się wyginają, wymagają systemu podpór. W kolorze żółtobrązowe z rumieńcem pojawiającym się po słonecznej stronie. Kolce stosunkowo nieliczne, fioletowe, występują w większej ilości w dolnej części pędu.
  • Liście późno wybijają z pąków dzięki temu nie są uszkadzane przez wczesnowiosenne przymrozki.
  • Owoce średniej wielkości (średnio 3,4 g), jaskrawoczerwone, kuliste, błyszczące, atrakcyjne, w smaku harmonijnie słodko-kwaśne. Po zbiorze długo się przechowują bez zmiany koloru, miąższ jędrny. Owoce doskonałej jakości, przydatne na rynek świeży, jedna z lepszych odmian do mrożenia. Owoce długo utrzymują wartość pozbiorczą (brak zmiany koloru, nie tracą jędrności).
  • Owocuje od połowy VI (dane hodowcy).
  • Bardzo wydajna, przy odpowiednich warunkach środowiskowych i profesjonalnej uprawie, plon może osiągnąć nawet 18-20 ton/ha (dane hodowcy).
  • Odmiana przydatna do zbioru mechanicznego. Straty spowodowane przez taki zbiór są niewielkie (15-20%) – dane hodowcy.
  • Ze względu na swoją wytrzymałość i wyjątkowy smak doskonale nadaje się również do użytku domowego i uprawy ekologicznej.