• Porzeczka czarna. Polecana do uprawy towarowej. Szkocka odmiana otrzymana w 1984 roku.
  • Wzrost umiarkowany,  kulisty pokrój. Pędy mogą rozchylać się na boki po wpływem ciężaru owoców.
  • Owoce  duże i średniej wielkości, jędrne, z grubą skórką, błyszczące. Grona krótkie i średniej długości, osadzone pojedynczo lub po kilka. W niektóre lata mogą nierównomiernie dojrzewać w gronach, jednak nie osypują się przedwcześnie.
  • Owoce o wysokiej wartości przetwórczej, szczególnie przydatne są do produkcji soków.
  • Dojrzewa w połowie lipca.
  • Nadaje się do zbioru maszynowego.
  • Wrażliwa na amerykańskiego mączniaka oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Średnio wrażliwa na antraknozę liści.
  • W polskich warunkach klimatycznych odmiana jest wytrzymała na mróz.