• Białoowocowa odmiana porzeczki. Odmiana słowacka, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa w Bojnicach. Powstała w wyniku skrzyżowania odmiany ‚Heinemans Rote Spatlese’ i ‚Red Lake’. W Słowacji wprowadzona do uprawy w 1977 roku, w Polsce jest to stosunkowo nowa odmiana.
  • Osiąga wysokość od 1-1,5 m.
  • Duże wyrównane owoce zebrane nawet po kilkadziesiąt w gronie (średnio 25-40 jagód). Grona są długie i zwarte, łatwe do zbioru. Owoce żółtobiałe z widocznymi białymi żyłkami i prześwitującymi nasionami przez skórkę. W smaku lekko kwaśne, ze słodką nutą, smaczne. Owoce dojrzewają równomiernie w połowie lipca. Nadają się do robienia przetworów, także z dodatkiem innych owoców, suszenia i spożycia na surowo.
  • Odmiana polecana do uprawy amatorskiej oraz szpalerowej.
  • Bardzo plenna. Wcześnie wchodzi w okres owocowania i plonuje bardzo obficie co roku.
  • Preferuje stanowiska słoneczne do półsłonecznych, gleby średnio wilgotne, piaszczysto gliniaste, żyzne, o lekko kwaśnym ph.
  • Odmiana ta jest w pełni mrozoodporna, odporna na antraknozę liści. W sprzyjające lata może być porażona przez mączniaka.