- Odmiana poszukiwana w Rosji. Wpisana do Państwowego Rejestru Federacji Rosyjskiej w 2007 roku. Sadzonka pochodzi z wolnego zapylenia formy 1-39-23 pyłkiem odmiany 68-2. Autorzy: I.K. Gidzyuk, N.V. Savinkova, A.P. Pavlov.
- Krzew: wys. 160 cm, szer. 120 cm, średnio zwarty, szkieletowe gałęzie sztywne, młode wyginają się pod wpływem ciężaru owoców.
- W 2014 roku okres kwitnienia trwał: 03.04.-18.04.2014.
- Owoc: średnia masa 1,3 g, długości 4,5 cm i ø 1,0 cm, kształt wrzecionowaty, wydłużony, kolor fioletowoniebieski, z silnym woskowym nalotem. Skórka jest dość gruba, blizna poszypułkowa sucha. W smaku słodko-kwaśne. Ocena degustacyjna 4,8 (w skali 0-5). Dobrze znoszą transport. Owoce deserowe, polecane również do zamrażania.
- Owoce dojrzewają pod koniec VI. Zbiór mechaniczny i ręczny, jagody osypują się. Polecany zbiór w dwóch terminach.
- Średni plon z krzewu: 3,2 kg. Średni plon z hektara: 10,5 t/ha.
- Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej. Maksymalny wynik otrzymany w tych badaniach dla tej odmiany wynosił 17,0°Bx (Brix). Więcej szczegółów – patrz tabela.
- W celu uzyskania obfitego plonowania poleca się sadzić kilka różnych odmian obok siebie (aby umożliwić zapylanie krzyżowe). Polecane są odmiany: ‘Docz’ Velikana’, ‘Streżewczanka’, ‘Vostorg’, ‚Bakczarskij Velikan’.
- Posiadamy licencję na rozmnażanie tej odmiany udzieloną przez FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademii.