• Odmiana kanadyjska, University of Saskatchewan. Mieszaniec rosyjskich odmian ‘Suvenir’ i ‘Blue Pacific’. Co prawda odmiana była wyhodowana jako zapylacz dla ‘Borealis’, ‘Tundra’ i dla serii ‘Indigo’, lecz okazała się w pełni wartościową odmianą produkcyjną, sprawdzającą się na plantacjach.
  • Krzew: wys. 150 cm, szer. 120 cm, szybko rosnący.
  • Owoc: średnia masa 1,9 g, kształt cylindryczny, w smaku lekko kwaskowe, soczyste i smaczne. Owoce deserowe. Ogonki mocno przytwierdzone do owoców. Dojrzałe owoce bardzo długo utrzymują się na krzewie – aż do zaschnięcia.
  • Owoce dojrzewają w 2 połowie VI. Zbiór mechaniczny i ręczny, jagody nie osypują się.
  • Średni plon z krzewu: 4 kg (max 5 kg). Średni plon z hektara: 13,2 t/ha (max 16,5 t/ha).
  • Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej. Maksymalny wynik otrzymany w tych badaniach dla tej odmiany wynosił 15,0°Bx (Brix). Więcej szczegółów – patrz tabela.
  • W celu uzyskania obfitego plonowania poleca się sadzić kilka różnych odmian obok siebie (aby umożliwić zapylanie krzyżowe). Polecane są odmiany: ‘Indigo Gem’, ‘Tundra’, ‘Aurora’, ‘Borealis’.
  • Posiadamy licencję na rozmnażanie tej odmiany udzieloną przez University of Saskatchewan.