- Odmiana kanadyjska, University of Saskatchewan. Mieszaniec rosyjskich odmian ‘Suvenir’ i ‘Blue Pacific’. Co prawda odmiana była wyhodowana jako zapylacz dla ‘Borealis’, ‘Tundra’ i dla serii ‘Indigo’, lecz okazała się w pełni wartościową odmianą produkcyjną, sprawdzającą się na plantacjach.
- Krzew: wys. 180 cm, szer. 150 cm, szybko rosnący.
- Owoc: średnia masa 1,9 g, kształt cylindryczny, w smaku lekko kwaskowe, soczyste i smaczne. Owoce deserowe. Ogonki mocno przytwierdzone do owoców. Dojrzałe owoce bardzo długo utrzymują się na krzewie – aż do zaschnięcia.
- Zbiór mechaniczny i ręczny, jagody nie osypują się.
- Według obserwacji prowadzonych na naszej plantacji w Muniakowicach (Małopolska) okres dojrzewania owoców przypada, w zależności od przebiegu pogody, na czwarty tydzień czerwca, początek lipca.
- Średni plon z krzewu: 4 kg (max 5 kg). Średni plon z hektara: 13,2 t/ha (max 16,5 t/ha).
- Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej.
- W celu uzyskania obfitego plonowania poleca się sadzić kilka różnych odmian obok siebie (aby umożliwić zapylanie krzyżowe). Polecane są odmiany: ‘Indigo Gem’, ‘Tundra’, ‘Aurora’, ‘Borealis’.