• Odmiana kanadyjska, University of Saskatchewan.
  • Krzew: wys. 150 cm, szer. 120 cm, o pokroju wyprostowanym, pędy układają się w kształcie litery V.
  • W 2014 roku okres kwitnienia trwał: 03.04.-22.04.2014.
  • Owoc: średnia masa 1,3 g, kształt wydłużony, owalny. Smak słodki, deserowy, miąższ o lekko gumowej konsystencji, twardy. Jedna z najlepszych odmian do jedzenia na świeżo, nadaje się też do przetwórstwa. Odmiana polecana na plantacje towarowe. Po kilku latach uprawy została uznana za jedną z odmian o największym potencjale produkcyjnym w USA.
  • Owoce dojrzewają w 2 połowie VI. Zbiór mechaniczny i ręczny. Owoce nie osypują się.
  • Średni plon z krzewu: 4 kg (max 5 kg). Średni plon z hektara: 13,2 t/ha (max 16,5 t/ha).
  • Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej. Maksymalny wynik otrzymany w tych badaniach dla tej odmiany wynosił 17,0°Bx (Brix). Więcej szczegółów – patrz tabela.
  • W celu uzyskania obfitego plonowania poleca się sadzić kilka różnych odmian obok siebie (aby umożliwić zapylanie krzyżowe). Polecane są odmiany: ‚Aurora’, ‚Honeybee’.
  • Posiadamy licencję na rozmnażanie tej odmiany udzieloną przez University of Saskatchewan.
Malcare WordPress Security