Rodzaj:Agrest

Hinnonmaki Rot

  • Odmiana agrestu czerwonego, wyhodowana w Finlandii.
  • Pokrój kompaktowy, kulisty, dosyć spłaszczony, krzaczasty – dorasta do wysokości około 90-120 cm. Pokrój dogodny do zbioru mechanicznego. Polecana rozstawa  1,2-1,5 m. Pędy pokryte kolcami.
  • Owoce średnie do dużych, czerwone o soczystym miąższu, słodko-kwaśne, bardzo smaczne. Skórka owocu czerwona z prążkami. Pokryta dodatkowo kutnerem. Owoce początkowo są zielone, później jasnoczerwone. Owocuje bardzo obficie. Polecana głównie do upraw deserowych, również szpalerowych. Jednakże owoce nadają się także na przetwory i mrożonki.
  • Dojrzewa wcześnie, w pierwszej połowie lipca.
  •  Odmiana dobrze plonuje w polskich warunkach.
  • Odporna na mączniaka , wykazuje dużą wytrzymałość na niekorzystne warunki atmosferyczne.