W produkcji:

w doniczkach P9
w doniczkach P11
w doniczkach C 1,5
w doniczkach C 2
w doniczkach C 3
  • Wyselekcjonowana w 1912 roku, jedna z pierwszych
    odmian zarejestrowanych z nazwą.
  • Tworzy krzewy wysokie, do 2,1 m.
  • Owoce drobne, ciemne, zebrane w długie, luźne grona. Mają małą bliznę poszypułkową. Doskonale znoszą transport
    i zamrażanie; małe, ciemne i smaczne jagody bardzo
    chętnie używane są w cukiernictwie.
  • Najważniejszą cechą, która spowodowała ponowne
    zainteresowanie tą odmianą jest jej doskonała
    przydatność do mechanicznego zbioru owoców i
    wyjątkowo wysoka zawartość antyoksydantów
    w owocach.
  • Plony daje wysokie i regularne.
  • Odporność na mrozy do –37°C (USDA – strefa 3).