• Odmiana rosyjska, pochodząca z placówki naukowej FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademii, Obwód Tomski, 2004 rok.
  • Krzew: wys. 150 cm, szer. 120 cm, o średniej sile wzrostu, owalnym pokroju i średnio zagęszczonej budowie. Szkieletowe gałęzie wyprostowane, sztywne.
  • Owoce: średnia masa 1,4 g, (dł. 3,5 cm, ø 1,5 cm), kształt szerokowrzecionowaty, owoc ostro zakończony, jędrny i twardy, skórka średniej grubości, delikatna u przejrzałych owoców, z lekkim nalotem woskowym, miąższ soczysty, w smaku bardzo słodki, aromatyczny. Bardzo dobrze znoszą transport.
  • Owoce dojrzewają w połowie VI. Zbiór mechaniczny (możliwy, ale dość wcześnie, gdyż po dojrzeniu jagody mocno się osypują) i ręczny.
  • Średni plon z krzewu: 2,5 kg (max 3,5 kg). Średni plon z hektara: 8,2 t/ha (max 11,5 t/ha).
  • Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej. Maksymalny wynik otrzymany w tych badaniach dla tej odmiany wynosił 20,0°Bx (Brix). Więcej szczegółów – patrz tabela.
  • W celu uzyskania obfitego plonowania poleca się sadzić kilka różnych odmian obok siebie (aby umożliwić zapylanie krzyżowe). Polecane są odmiany: ‘Streżewczanka’, ‘Vostorg’, ‘Jugana’, ‘Bakczarskij Velikan’, ‘Docz’ Velikana’.
  • Posiadamy licencję na rozmnażanie tej odmiany udzieloną przez FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademii.