Sinyj Utios
Sinyj Utios
  • Odmiana pochodząca z placówki naukowej FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademii, Obwód Tomski. Autorzy: N.V. Savinkova, A.V. Gagarkin.
  • Odmiana powstała z sadzonki z wolnego zapylenia elitarnej formy wiciokrzewu 2-64-32. Rok 1987.
  • Siła wzrostu – średnia do silnej, pokrój wzniesiony.
  • Owoce: średnia masa owocu 1,6 g (max 2,6 g), duże, podłużne, owalne, ciemno fioletowe z silnym woskowym nalotem. Skórka średniej grubości. Owoce zawierają przeciętną ilość nasion. Smak słodko-kwaśny, aromatyczny, przyjemny zapach. Ocena degustacyjna 4,9 (w skali 0-5). Dość dobrze znoszą transport. Owoce deserowe o wszechstronnym zastosowaniu.
  • Według obserwacji prowadzonych na naszej plantacji w Muniakowicach (Małopolska) okres dojrzewania owoców przypada, w zależności od przebiegu pogody, od pierwszego do trzeciego tygodnia czerwca. Zbiór mechaniczny i ręczny. Owoce nie osypują się, same nie opadają
  • Średni plon z krzewu: 3,5 kg. Średni plon z hektara: 11,5 t/ha.
  • Od czerwca 2014 roku w Muniakowicach (w naszym gospodarstwie) oraz na Syberii (w Bakczarze) przeprowadzaliśmy co roku badania zawartości cukru w owocach różnych odmian jagody kamczackiej. Maksymalny wynik otrzymany w tych badaniach dla tej odmiany wynosił 14,0°Bx (Brix).
  • W celu uzyskania obfitego plonowania poleca się sadzić kilka różnych odmian obok siebie (aby umożliwić zapylanie krzyżowe). Polecane są odmiany równocześnie kwitnące.
  • Posiadamy licencję na rozmnażanie tej odmiany udzieloną przez FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademii.
  • Odmiana objęta ochroną prawną i wpisana do rejestru CPVO pod numerem O S272; COBORU – nr RS963.