Rodzaj:Agrest

Spine Free

Ribes uva-crispa
  • Bezkolcowa amerykańska odmiana agrestu.
  • Dość silny wzrost i rozłożysty pokrój. Dorasta do 1,2 m. Polecana rozstawa 1,5 m.
  • Większość młodych pędów jest pozbawiona kolców lub pokryta niewielką liczbą pojedynczych kolców. Na starszych pędach kolce są przeważnie zredukowane.
  • Owoce są duże, owalne o ciemnoczerwonej twardej skórce, niepękające, pokryte niewielką ilością włosków. W smaku są słodkie, lekko kwaskowe, z winną nutą. Miąższ galaretowaty  z licznymi pestkami.
  • Owocuje obficie. Owocowanie rozpoczyna się pod koniec VI/ początek VII.
  • Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia lub do przetwórstwa, mrożenia.
  • Mało podatny na amerykańskiego mączniaka, a także antraknozę liści. Wykazuje się dużą zdrowotnością.
  • Preferuje gleby o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Im żyźniejsza gleba tym owocowanie obfitsze. Najlepsze stanowisko słoneczne.
  • Całkowicie mrozoodporny (do -32°C).