- Bezkolcowa amerykańska odmiana agrestu.
- Dość silny wzrost i rozłożysty pokrój. Dorasta do 1,2 m. Polecana rozstawa 1,5 m.
- Większość młodych pędów jest pozbawiona kolców lub pokryta niewielką liczbą pojedynczych kolców. Na starszych pędach kolce są przeważnie zredukowane.
- Owoce są duże, owalne o ciemnoczerwonej twardej skórce, niepękające, pokryte niewielką ilością włosków. W smaku są słodkie, lekko kwaskowe, z winną nutą. Miąższ galaretowaty z licznymi pestkami.
- Owocuje obficie. Owocowanie rozpoczyna się pod koniec VI/ początek VII.
- Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia lub do przetwórstwa, mrożenia.
- Mało podatny na amerykańskiego mączniaka, a także antraknozę liści. Wykazuje się dużą zdrowotnością.
- Preferuje gleby o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Im żyźniejsza gleba tym owocowanie obfitsze. Najlepsze stanowisko słoneczne.
- Całkowicie mrozoodporny (do -32°C).