- Prawdopodobnie jest mieszańcem między morwą białą (Morus alba), a morwą czerwoną (M. rubra).
- Atrakcyjne, małe drzewo o ciemnozielonych liściach. Rośnie bujnie, dorastając do około 3-4 m wysokości. Liście jesienią przepięknie przebarwiają się na kolor żółty.
- Owoce prawie czarne, ciemnobordowy, w dużym stopniu pozbawione są nasion. Mogą osiągać nawet 2 cm długości. W smaku przypominają jeżynę. Smaczne spożywane na świeżo, jak również suszone.
- Są bogate w witaminy i wykazują dużą zawartość antyoksydantów, co czyni je wyjątkowo zdrowymi.
- Charakteryzuje się długim okresem zbiorów: od końca czerwca do września.
- Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Pierwsze zbiory – już w 2-3 roku uprawy.
- Odmiana samopylna.
- Odporna na szkodniki i choroby.
- Morwa jest bardzo tolerancyjnym gatunkiem, jeżeli chodzi o warunki glebowe. Najlepiej jednak sadzić ją na glebach piaszczystych, przepuszczalnych o umiarkowanej wilgotności. Stanowisko: najlepiej słoneczne.
- Bardzo dobrze znosi cięcie i formowanie.