Rodzaj:Morwa

Morwa biała syn.: White mulberry

(Morus alba)

W produkcji:

w multiplatach M-60
w doniczkach P9
  • Drzewo o jadalnych owocach. Kora brunatnoczerwonawa lub zielonkawoszara. Liście jajowate, bardzo zmienne, niepodzielone lub różnie wcinane, do 18 cm długości. Miękkie, delikatne. Od góry lekko błyszczące, od dołu matowe, prawie nagie lub z włoskami na większych nerwach.
  • Kwiaty niepozorne, rozdzielnopłciowe, ale występujące na tym samym drzewie (roślina jednopienna). Kwiaty męskie zebrane w jasnożółtych kotkach, kwiaty żeńskie główkowate wzniesione, z 1 słupkiem. Mało dekoracyjne.
  • Owoce morwy są jadalne, podobne do owocu jeżyny, koloru białego lub różowawego, o długości ok. 2 cm, bardzo słodkie, nieco mdłe. Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają. Doskonale nadają się na soki, nalewki i likiery czy dżemy.
  • Niewymagająca w stosunku do gleby. W ziołolecznictwie wykorzystuje się liście morwy białej do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Liście charakteryzują się wysoką zawartością związków przeciwutleniających, wykazują działanie przeciwgorączkowe i moczopędne, ekstrakty z kory i korzenia morwy, chronią wątrobę i nerki.
  • Nie jest w pełni mrozoodporna, podczas większych mrozów końce pędów mogą przemarzać, jednak na wiosnę szybko się regenerują.
Malcare WordPress Security