• Pierwsza odmiana śliwy w typie Węgierek odporna na szarkę!
  • Prawdopodobnie mutant niemieckiej odmiany Węgierki Zimmera.
  • Drzewa rosną średnio silnie (na IV klasie gleby i na słabo rosnącej podkładce siewki Węgierki Wangenheima). Odpowiednia rozstawa drzew to 4,0 m x 2,0-2,5 m. Nasadzenie 1000-1250 drzew/ha.
  • Owoce kształtem przypominają Węgierki, są nieco większe od owoców Węgierki Zwykłej, są elipsoidalne i niesymetryczne. Barwa skórki granatowa, z pięknym szaroniebieskim nalotem. Miąższ zielonkawożółty, łatwo odchodzi od pestki. Średnia masa owocu około 25 g. Dojrzewają w połowie sierpnia. Bardzo dobry smak owoców. Są to owoce wybitnie deserowe. Nadają się także do wypieków, przetworów, kandyzowania i produkcji śliwowicy.
  • Odmiana samopylna – nie wymaga zapylaczy, zostało to potwierdzone badaniami (dane hodowcy).
  • Drzewa owocują obficie i corocznie. W okresie pełnego owocowania drzew, plon może przekroczyć 30 kg z drzewa.
  • W 2021 roku odmiana została wpisana do krajowego rejestru – numer wpisu do księgi ochrony prawnej S 261.

Szarka lub ospowatość śliw to groźna choroba wirusowa, na którą jak dotąd nie ma sposobu zwalczania, jedyny to karczowanie chorych drzew. Owoce z porażonych drzew nie nadają się do spożycia, ani do produkcji przetworów, włącznie ze śliwowicą.