Ludzie z branży

Karl-Heinz Hübbers

Po studiach medycznych w Münster, w Niemczech i Nowe Delhi, w Indiach, uzyskuje specjalizację w zakresie Chorób Wewnętrznych i Radiologii. W 1978 roku Hübbers powraca …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Różaneczniki i inne rośliny z rodziny wrzosowatych

Ogólne zasady uprawy różaneczników i innych roślin z rodziny wrzosowatych Zakupione w naszej firmie młode rośliny (różaneczniki, azalie, kalmie i borówka amerykańska) wymagają przesadzenia z multiplatów …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Świdośliwa

ŚWIDOŚLIWA  Amelanchier alnifoliaRosaceae – różowate UPRAWA ŚWIDOŚLIWY Największą zaletą świdośliwy jest jej duża mrozoodporność, a także wczesne dojrzewanie owoców. Pierwsze owoce dojrzewają pod koniec czerwca. …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Malina

MALINA Rubus idaeus L.  zestawienie_odm_maliny-05-05-2015 Maliny są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Te pyszne, aromatyczne owoce są skarbnicą witamin i minerałów. Uważa się je …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Jeżyna wielkoowocowa

JEŻYNA WIELKOOWOCOWA Rubus sp. zestawienie_odm_jezyny_08-05-2015.pdf Jeżyna kojarzona jest z leśnymi, czarnymi i smacznymi owocami, których skutecznie bronią ostre kolce. Dzięki pracom hodowlanym powstały liczne odmiany …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Jagoda kamczacka (wiciokrzew siny)

NARESZCIE ZAREJESTROWANA!!! Informujemy, że zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) 2018/1991 z dnia 13 grudnia 2018 r. na mocy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Borówka amerykańska

Ogólne zasady uprawy borówki wysokiej Warunki glebowe Borówka wymaga gleb kwaśnych (pH 3,5-5,5), przepuszczalnych, o niskim zasoleniu, umiarkowanie wilgotnych (nawadnianie!). Mogą to być gleby piaszczyste, …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Strefy mrozoodporności

Czytaj więcej
Opcjonalne

Jakość wody

Jakość wody używanej do podlewania Wielu szkółkarzy w celu obniżenia kosztów produkcji decyduje się na metody uprawy pozwalające na uzyskanie, w jak najkrótszym czasie materiału …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Jak zakładaliśmy naszą plantację jagody kamczackiej

Jak zakładaliśmy naszą plantację W ostatnich latach w Polsce jagoda kamczacka zyskuje na popularności dzięki swojej wczesności (pierwszy owoc w sezonie) i właściwościom zdrowotnym. Wzbudza …

Czytaj więcej
Nasza Technologia

ROZMNAŻANIE IN VITRO – technologia naszych czasów i przyszłości

Cechy nowoczesnych metod rozmnażania: 1. Zarówno materiał matczyny jak i rozmnożony jest wolny od jakikolwiek chorób i szkodników. 2. Rozmnożone rośliny są wierną kopią roślin …

Czytaj więcej
Opcjonalne

Jagoda kamczacka – nowe jagodowe odkrycie? Tak i nie!

1. Jak wygląda jagoda kamczacka? Jest to długowieczna roślina, na stanowiskach naturalnych żyje nawet 70 lat, należy do rodziny Caprifoliaceae (Przewiertniowate). Rodzaj Lonicera obejmuje ponad …

Czytaj więcej
Nasza Technologia

Etapy produkcji in vitro

1. Pęd z pąkami przeznaczony do izolacji merystemów 2. Merystem z zawiązkami najmłodszych liści, tydzień po izolacji – faza I 3. Rozwijający się pęd, 4 …

Czytaj więcej